התסמונת החריגה שבה אנשים עם מוגבלות שכלית או חברתית ניכרת מפגינים כישרונות יוצאי דופן מעוררת עניין רב. קראו את סיפוריהם המרתקים של כמה מבעלי התסמונת. עם זאת – חשוב מאד לזכור שמדובר באחוז אפסי מתוך ציבור האנשים עם המוגבלות. העניין הרב בתופעה נובע מכך שהיא סנסציונית ומרתקת, אבל שכיחותה נמוכה מאד.
אנשים רבים זוכרים את הסצנה המוכרת מתוך הסרט 'איש הגשם', שבה דסטין הופמן אשר מגלם אדם עם אוטיזם, מפגין מספר תכונות שקשורות במוחנו דווקא עם גאוניות ולא עם מוגבלות. עבור רבים מהצופים זה היה הרגע שבו הם התוודעו לראשונה לתסמונת הנקראת 'תסמונת סוואנט'.
בסרטון הזה ניתן לראות כיצד ריימונד מצליח לספור במבט את הקיסמים שנפלו על הרצפה:
כאשר מדברים על תסמונת סוואנט הכוונה היא בדיוק למקרים כגון זה – מקרים שבהם אנשים עם מוגבלות מפגינים יכולות יוצאות דופן וחריגות. התסמונת יכולה להתבטא ביכולת גבוהה באופן חריג בתחומי הזיכרון האמנות, המוזיקה והחישוב. מכיוון שהתסמונת חריגה ומעוררת עניין אנו שומעים על מקרים רבים של בעלי תסמונת סוואנט, למרות שמדובר בתסמונת נדירה ביותר – למעשה ישנם רק 25 מקרים מוכחים כיום בעולם.
אנשים עם תסמונת סוואנט מפגינים את חריגותם באופנים מוזרים ולא צפויים. כך למשל תועדו מקרים של יכולת חריגה להערכת מרחק, מפגני זיכרון מדהימים של לוחיות רישוי, זכירת מפות וכדומה וכן מפגני חישוב מופלאים של מספרים ראשוניים או תאריכי עבר. ממש כמו עבור האוטיזם עצמו, טרם נמצא הסבר לתופעות המדהימות הללו, ומוחם של אנשים עם התסמונת לרוב אינו חריג.
כמו ריימונד שבסרט, מרבית האנשים עם התסמונת הם אנשים עם אוטיזם. במקרים חריגים נצפתה התסמונת לאחר פגיעה מוחית. כזה הוא סיפורו של ג'ייסון פאדג'ט, אשר עבר פגיעה מוחית בעקבות שוד אלים. הוא החל לראות ולשרטט דימויים מורכבים, וכאשר הוא העלה אותם על הנייר התחוור שמדובר בפרקטלים. הפרקטלים הם הגילום באמצעות שרטוט של נוסחאות מתמטיות מורכבות ביותר, שלרוב מיוצרות באמצעות מחשב.
למעשה, הסרט איש הגשם נכתב בהשראת המקרה האמיתי של קים פיק, שלפי בדיקות רפואיות לא הייתה הפרדה בין שני חלקי מוחו. פיק היה אדם עם מוגבלות חברתית ניכרת, אך היו לו יכולות יוצאות דופן ומדהימות. ראשית, בזכות מהירות הקריאה המופלאה שלו – כעשר שניות לדף – הוא קרא אלפי ספרים שלמים. את הספרים הללו הוא ככל הנראה היה מסוגל לשמור בזיכרונו בשלמותם – עובדה שהעניקה לו ידע כללי פנומנאלי בתחומים שונים. בנוסף, הוא הפגין יכולת חישוב מדהימה, והיה מסוגל, למשל, לחשב באיזה יום התרחש כל תאריך בעבר.
אייריס גרייס בת השש היא ילדה עם אוטיזם אשר אינה מתקשרת עם הסביבה, אשר קיבלה אפשרות לצייר כחלק מתכנית הטיפולים שלה. כיום ציוריה נמכרים באלפי דולרים והיא מפורסמת בעולם כולו. בנוסף, היא יצרה קשר מיוחד עם חתולה בשם תולה אשר הולכת ומשתלבת בציוריה המדהימים. הוריה מעודדים את כשרונה דרך האתר שיצרו עבורה במטרה לקדם את המודעות והמחקר סביב אוטיזם. אייריס עדיין לא אובחנה כבעלת תסמונת סוואנט, אך אין ספק שציוריה המופלאים מרגשים את כל מי שצופה בהם.
הכישרונות המיוחדים של בעלי תסמונת הסוואנט הם מתנה של ממש, אבל אך ורק כאשר סביבתם מגנה עליהם מפני הסיכון שבהפיכה לסנסציה. כאנשים רבים שיש להם מוגבלות יש להתייחס לכל הצדדים של אישיותם ולסייע להם לחיות חיים מלאים ושלמים מבלי להתמקד אך ורק בתכונה אחת מסוימת.
תמונת הכותרת – קים פיק, מתוך ויקיפדיה